Upały nad Wisłą - pora na klimatyzację

a wynajem większych powierzchni chłodniczych. Znajdują się w nich duże zamrażarki, w których można przechowywać wiele różnych towarów wymagających bardzo niskich temperatur. Trzeba przyznać, że koszty utrzymania wynajętych powierz

Dodane: 29-06-2017 03:11
Upały nad Wisłą - pora na klimatyzację Instalacje dwutlenek węgla

Wyposażenie dużych powierzchni chłodniczych

Nie wszystkie osoby, które potrzebują mieć zapewniony dostęp do chłodni stać na dokonanie ich zakupu. Wobec tego decydują się one na wynajem większych powierzchni chłodniczych. Znajdują się w nich duże zamrażarki, w których można przechowywać wiele różnych towarów wymagających bardzo niskich temperatur. Trzeba przyznać, że koszty utrzymania wynajętych powierzchni chłodniczych są na tyle mało obciążające, że na pewno warto decydować się na ich wynajęcie w momencie, gdy jakaś osoba nie jest w stanie dokonać zakupu chłodni. Muszą one jednak pamiętać o tym, aby stosować się do zasad użytkowania dużych powierzchni chłodniczych, aby móc wykorzystywać wszystkie atuty ich posiadania.


Koszty utrzymania chłodni mięsnych

Różnego rodzaju mięsa muszą być przechowywane w bardzo niskich temperaturach, aby mogły zachować przydatność do spożycia. Wobec tego na wyposażeniu tych sklepów, które sprzedają produkty mięsne znajdują się różnego rodzaju chłodnie. Zwykle są to chłodnie niskotemperaturowe, ponieważ tylko takie chłodnie będą w stanie zapewnić świeżość towarom mięsnym. Trzeba przyznać, że koszty utrzymania takich chłodni są niemałe, jednak ich zalety pozwalają stwierdzić, że warto ponosić wydatki na ich utrzymanie. Dzieje się tak dlatego, że dobrej jakości chłodnie zwykle są niezawodne, a wobec tego pozwalają one na bezproblemowe prowadzenie sprzedaży towarów mięsnych.


Najważniejszym obszarem zastosowań chłodnictwa jest utrwalanie, przechowywanie i transport łatwo psujących się artykułów spożywczych. Przeciwieństwie do innych metod utrwalania technika chłodnicza pozwala zachować produkty w pierwotnym stanie świeżości, bez zmiany smaku, koloru, czy zawartości witamin. Wadą jest wysoki koszt eksploatacji i utrzymania łańcucha chłodniczego oraz wysoki koszt czynników chłodniczych. Obniżenie temperatury produktów spowalnia tempo przemian fizycznych, biochemicznych i mikrobiologicznych. Aktywność endogennych enzymów zmniejsza się, wzrost większości bakterii i pleśni zostaje zahamowany. Następuje zmniejszone parowanie i mniejszy ubytek masy produktu. Spowalniają się procesy utleniania tłuszczów.
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Chłodnictwo